PRIM ORLÍK ANTHROPOID L.E. – pocta československým parašutistům

Edice o 75 kusech je určena pro všechny, kteří oceňují a obdivují statečnost i oběť československých parašutistů, stejně jako těch, kteří přispěli ke splnění jejich mise.

Operace ANTHROPOID – příběh, který inspiruje…

Přestože se názory na operaci ANTHROPOID v průběhu let proměňovaly, shodují se v tom zásadním – šlo o ukázku výjimečné statečnosti, kdy provedení úkolu postavili účastníci nad svou osobní bezpečnost. Nejen proto patří uskutečnění operace ANTHROPOID mezi několik zásadních okamžiků novodobých dějin, které je potřeba si připomínat. „Limitovaná edice hodinek PRIM ORLÍK ANTHROPOID je určena pro všechny, kteří – stejně jako my – oceňují statečnost i oběť československých parašutistů i všech, kteří přispěli ke splnění jejich mise,“ zdůrazňuje Martin Pabiška.

Historie

V září 1941 byl odvolán ze své funkce říšský protektor v Čechách a na Moravě Konstantin von Neurath. Jako jeho zástupce přijel dne 27. září do Prahy Reinhard Heydrich. Příchod jednoho z nejmocnějších mužů nacistického Německa odrážel nejen důležitost českých zemí pro německé válečné hospodářství, ale i obavu ze vzrůstajících aktivit českého domácího odboje. Ještě v den svého příjezdu nechal Heydrich zatknout předsedu protektorátní vlády generála Aloise Eliáše, který byl již delší dobu podezříván ze spolupráce s českým odbojem. O den později bylo na části území vyhlášeno stanné právo. Nastalo období strachu a teroru. Hned první den platnosti stanného práva byli popraveni vedoucí činitelé odbojové organizace Obrana národa. V Londýně se na základě zpráv o nastoleném teroru uskutečnila 3. října 1941 porada čs. zpravodajců, na které bylo rozhodnuto o provedení odvetné akce. Cílem se měl stát Karl Hermann Frank nebo Reinhard Heydrich.

Operace dostala krycí označení ANTHROPOID a měla být provedena prostřednictvím dvojice důkladně vycvičených vojáků, kteří by byli v civilním oděvu vysazeni padákem na okupované území. Vybráni byli absolventi speciálních kurzů rotmistr Josef Gabčík a rotný Karel Svoboda. Během doplňujícího výcviku se ale Svoboda zranil a nemohl dále pokračovat v přípravě na akci. Na Gabčíkovo přání byl nahrazen rotmistrem Janem Kubišem.

K vysazení skupiny ANTHROPOID došlo v noci z 28. na 29. prosince 1941. Provádění nočních vzdušných výsadků v okupovaném Československu patřilo k nejnáročnějším úkolům na samotné hranici tehdejších technických možností. Ráno na místní faře zjistili, že došlo ke značné navigační chybě a skupina nebyla vysazena u Plzně, ale u obce Nehvizdy, východně od Prahy. Podle původních pokynů odjeli na Plzeňsko, kde vyhledali kontaktní osoby. Z Plzeňska se pak vydali přes Prahu zpět do Nehvizd. Zde vyzvedli ukrytý materiál, který postupně přemístili do jiných úkrytů v Praze a okolí.

Možností pro provedení úkolu operace ANTHROPOID bylo několik, čemuž také odpovídala nadstandardní operační výzbroj výsadku. Ideální formou se zdál být útok na automobil v místě, kde musí výrazně přibrzdit. Průzkumem variant a tras byla vybrána zatáčka u Vychovatelny v Praze-Libni, kudy Heydrich jezdil ze svého sídla v Panenských Břežanech na Pražský hrad. Dne 27. května 1942, několik málo minut po půl jedenácté, musel protektorův vůz zpomalit v ostré zatáčce. Situace byla značně nepřehledná, neboť právě přijížděla tramvaj. Tohoto okamžiku využil Gabčík, jehož úkolem bylo Heydricha z bezprostřední blízkosti zastřelit. Jeho samopal Sten se však v kritickou chvíli zasekl. Vzápětí jej z bezprostřední blízkosti Kubiš zasáhl speciálně upravenou bombou. Po výbuchu oba parašutisté urychleně opustili místo útoku, Josef Gabčík ještě při útěku postřelil Heydrichova osobního strážce. Ihned po atentátu německé hlídky izolovaly Prahu, byl vyhlášen výjimečný stav, následujícího dne rozšířený na celé území protektorátu, došlo k rozsáhlým domovním prohlídkám a zatýkání. Heydrichův stav se sice postupně zlepšoval, nakonec však dostal otravu krve a 4. června 1942 následkům zranění podlehl.

Po atentátu bylo nezbytné nalézt vhodný a bezpečný úkryt jak pro parašutisty z ANTHROPOIDU, tak i pro členy dalších výsadků, pohybujících se v Praze. Ideálním místem se stal pravoslavný kostel Cyrila a Metoděje v Resslově ulici u Karlova náměstí. V důsledku zrady započala v brzkých ranních hodinách 18. června velká akce proti parašutistům v kostele. Po mnohahodinovém boji parašutisté v hrdinském boji nakonec padli. Němečtí obléhatelé byli zaskočeni urputností a odhodláním parašutistů, kteří se zvoláním „Češi se nevzdávají“ bojovali do posledního náboje.
Nový strojek a speciálně kalené pouzdro

Limitovaná edice PRIM ORLÍK ANTHROPOID vychází z původního ikonického modelu Orlík, vytvořeného v novoměstské továrně na zakázku Československé armády na počátku 60.let. Pro hodinky z limitované edice vytvořil konstrukční tým společnosti ELTON hodinářská nový mechanický strojek, kalibr 103 s mimostřednou vteřinovou ručkou – právě ta byla charakteristická pro originální model. Odkaz na první armádní československé hodinky je patrný i v detailech designu pouzdra, jako je absence datumovky nebo nahrazení číselného indexu na pozici „6“ mimostřednou vteřinovou ručkou.

PRIM ORLÍK ANTHROPOID L.E.
Pouzdro z nerezové oceli je kalené speciálním tepelně chemickým procesem, který zvýší tvrdost oceli minimálně čtyřikrát a zároveň zlepší antikorozní vlastnosti materiálu. „Pro naše limitované edice je charakteristické, že kromě silného tématu nesou také nová technologická a konstrukční řešení,“ vysvětluje generální ředitel ELTON hodinářská Martin Pabiška a dodává:“Limitované edice z řady ORLÍK spojuje téma prvenství – Tobruk byl prvními primkami z titanu, na podzim loňského roku jsme představili první bronzové Orlíky, Anthropoid je prvním novodobým modelem s mimostředkou. Zároveň jde o vůbec první primky v historii, které jsou kalené technologií SuperExpanite. Vyvinutí nového strojku nám navíc otevírá další možnosti v rozšíření stávající kolekce hodinek.“

PRIM ORLÍK ANTHROPOID L.E.
Typové označení:
Modelová řada: PRIM ORLÍK ANTHROPOID L.E.
Limitovaná edice 75 ks
Strojek: kalibr 103
Průměr pouzdra bez korunky: 38 mm
Délka pouzdra přes nožky: 49 mm
Rozteč nožek: 20 mm
Materiál pouzdra: nerezová ocel 316L
Povrchová úprava: pískované
Korunka: pískovaná
Sklo: safírové konvexní
Číselník: černý, iluminované indexy
Víko: plné – pískované
Náramek: šedý kaučukový řemínek, spona pískovaná
Vodotěsnost: 6 ATM
Cena: 75.000 Kč s DPH

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.